Kamperen met tieners: hoe je ervoor zorgt dat je reis voor iedereen leuk is

Kamperen met tieners: hoe je ervoor zorgt dat je reis voor iedereen leuk is

De puberjaren zijn een tijd van onrust voor zowel kinderen als ouders, als de hormonen woeden en het verlangen naar onafhankelijkheid groeit. Maar kamperen met tieners hoeft geen beproeving te zijn

Tieners kunnen op een uitnodiging met de suggestie ‘laten we gaan kamperen’ reageren met enthousiasme of met tegenzin, en hun houding zal waarschijnlijk omslaan naarmate de kampeerdata dichterbij komen.

Maar met een beetje vooruit plannen, wat inzicht in de denkprocessen van tieners, en een snufje ouderlijk geduld, kan kamperen met tieners en hen kennis laten maken met wilde plaatsen hen een levenslange liefde voor kamperen en tijd doorbrengen in het bos bijbrengen.

Hier zijn essentiƫle tips van iemand die er geweest is. En we hebben ook advies voor wie zijn kinderen wat jonger zijn, in onze gids voor kamperen met kinderen.

1. Begin dicht bij huis

Laat tieners met kleine stapjes kennismaken met kamperen. Vermijd dat je tieners overdondert met een ‘epische’ 10-daagse wildernisexpeditie voor die eerste tocht. Begin met een 3-daags weekend in een park dicht bij huis. Laat de tieners behalve de nodige kampeeruitrusting ook een lievelingskussen meenemen, meer dan genoeg kleren, en andere spullen die ze ‘onmisbaar’ vinden. Kortere uitstapjes helpen de stress van nieuwe ervaringen te verminderen en laten hen in een realistisch tempo nieuwe vaardigheden leren en vertrouwen krijgen in hun kunnen.

2. Deel de planning

Geef de tieners een rol bij het bepalen van waar te kamperen, wanneer te gaan, en wat als ‘must-have’ uitrusting beschouwd wordt. Begin met opties en help ze de keuzes te beperken zodat ze passen bij hun interesses en nieuwsgierigheid. Door de verantwoordelijkheid voor deze beslissingen op zich te nemen, komen de tieners bij de camping aan, klaar om over te schakelen van het lezen van een website beschrijving naar het persoonlijk verkennen van het landschap. Door ze erbij te betrekken kan ongerustheid omslaan in glimlachen, lachen en high fives. Het betekent ook dat ze jou niet van alles de schuld kunnen geven als het misgaat.

3. Geef ze een taak

Als je met tieners kampeert, vraag er dan een met organisatietalent om de tent op te zetten en de slaapkussens, slaapzakken, rugzakken, waterflessen en hoofdlampen te regelen. Er gaat een gevoel van trots van uit als je voor alles een plaatsje vindt. Voor tieners die liever minder gestructureerde instructies hebben, stuur je ze op pad om een plattegrond van het kamp te maken. Waar zijn de badkamers? Waar kunnen we waterflessen vullen? Waar vinden we hout voor een kampvuur? Deze taken zijn net zo belangrijk als het opzetten van het kamp, maar voorkomen dat tieners zich gaan vervelen door te wachten tot vader en moeder het werk doen.

Overweeg, als alternatief, om ze een opdracht te geven die hen uit hun comfortzone duwt. Het is een geweldige manier om te leren en vertrouwen op te bouwen met een nieuwe activiteit als kamperen.

4. Schermtijd

Een tiener zijn elektronische apparaat afnemen is als hem zuurstof ontnemen. In plaats van smartphones en tablets in het dashboardkastje op te sluiten, gebruik je de elektronica in je voordeel. Vraag de tieners te zoeken naar apps die hun kampeerervaring kunnen verbeteren – bijvoorbeeld apps die je helpen navigeren, planten identificeren, diersporen ontcijferen of sterren volgen langs de nachtelijke hemel.

Er is nog een element dat in je voordeel werkt. In veel parken zijn de Wi-fi toegang en de signaalsterkte beperkt. Gefrustreerd omdat ze geen spelletjes kunnen spelen of een film kijken, gaan tieners op zoek naar iets anders om te doen.

5. Pak voldoende voorraden in

Een hongerige tiener is een extra humeurige tiener. Breng veel eten mee, en voorzie de kamp voorraadkast van wat lekkers – laat het aanvoelen als een vakantie.

6. Neem een vriend mee

De adolescentie is een tijd van verandering die zowel leuk als uitdagend kan zijn voor ouders en kinderen. Tieners dringen aan op onafhankelijkheid en ouders trekken zich terug, bezorgd dat hun nageslacht te ver, te snel probeert te gaan. De beste manier om dat raadsel op te lossen is een vriend of vriendin mee uit te nodigen. Beter nog, zet een aparte tent op waar ze in kunnen slapen. De kinderen zullen laat opblijven om te debatteren of ze kamperen al dan niet leuk vinden en de ouders kunnen een goede nachtrust krijgen.

7. Laat geen sporen achter

Parken hebben wandelpaden om te volgen. Moedig ze aan zich op hun gemak te voelen als ze van de vaste paden afbreken en naar de top van de volgende heuvel klimmen om te zien wat ze kunnen zien. Houd ze veilig op gevaarlijk of twijfelachtig terrein, maar moedig verkenning aan, waardoor ze een gevoel van controle over hun eigen ervaringen krijgen. Leer hen Moeder Natuur te respecteren en de Leave No Trace principes in praktijk te brengen.

admin

Geef een reactie